Skip to Content

Waarom is besloten de Zelfverzekerd-les te integreren in het LEF-aanbod?

Petra: “We leerden elkaar vorig jaar kennen tijdens de opening van Wijzer in Geldzaken. Je merkt dat er veel nieuwe initiatieven opgestart worden en dat er niet of te weinig wordt voortgeborduurd op bestaande zaken. Dit willen wij anders doen en we zien deze samenwerking als een win-winsituatie. Bij LEF ontwikkelen we zelf ons lesprogramma en als we daar hulp bij krijgen vanuit het Verbond is dat goed. Niet alleen houden we ons programma up-to-date, ook is het gunstig voor onze naamsbekendheid. Door onze samenwerking met het Verbond hopen we nog meer medewerkers van verschillende verzekeraars voor het gastdocentschap te enthousiasmeren. Daarnaast zijn we ook altijd op zoek naar nieuwe partijen die ons financieel ondersteunen."

Patricia: “We richtten ons vanuit het Verbond in eerste instantie op het basisonderwijs. Sinds vorig jaar focussen we ook op het mbo; mensen moeten in staat zijn om financiële beslissingen te nemen als jongvolwassenen. We zien de meerwaarde van gastlessen in en als iemand uit de verzekeringsbranche deze geeft, biedt dat veel extra’s. We willen dan ook dat zoveel mogelijk mbo-studenten deze les krijgen. LEF loopt al twaalf jaar rond binnen het mbo en heeft een goed netwerk, dus daar gaan we graag mee in zee. We hebben een gezamenlijk doel dus het is een no-brainer om de samenwerking aan te gaan.”

"We hebben een gezamenlijk doel dus het is een no-brainer om de samenwerking aan te gaan"

Petra: “Ons ideaalplaatje is dat financiële educatie een vast onderdeel is in binnen het mbo. Daarmee zouden wij als stichting niet langer nodig zijn. Tot dit tijd helpt het als de financiële sector het belang van onze stichting inziet en haar bijdrage levert.” Zowel Petra als Patricia roemen de gastdocenten. “We horen terug dat studenten de meerwaarde zien van gastlessen door de ‘mensen uit het veld’. Het verhaal komt vaak nog sprekender over door praktijkvoorbeelden. Daarnaast is het voor de afwisseling ook leuk om iemand anders dan de eigen docent voor de klas te hebben."

Petra de Lange (rechts) op locatie aan het werk.

Wanneer komt de les daadwerkelijk in het LEF-lespakket?

Petra: “Dit gebeurt na de zomervakantie. We moeten vermijden dat onze gastdocenten elke maand met veranderingen te maken krijgen."

Wordt het LEF-aanbod nog verder verbreed? Bijvoorbeeld met lessen over beleggen, cryptogeld of gokken?

Petra: “We hebben veel keuzethema’s, die we voortdurend finetunen op basis van inzichten van onze gastdocenten, vragen die leven onder de studenten en ontwikkelingen in de markt. Denk aan ontwikkelingen als crypto, beleggen en sparen. Maar we hebben ook thema's als ‘geldezel’, wat moet je doen als 18 wordt, auto en rijbewijs. Ook is het onderwerp afterpay op dit moment heel actueel. Dit thema gaan we dan ook in ons lesprogramma verwerken."

Wie zijn Petra de Lange en Patricia Swienink? 
Petra de Lange werkt sinds anderhalf jaar bij Stichting LEF. Daarvoor werkte ze als fiscalist in de financiële wereld. Vanuit haar vrijwilligerswerk bij Humanitas zag zij wat schulden en gebrek aan kennis met iemand kan doen. Dit is voor haar de belangrijkste reden om zich in te zetten voor Stichting LEF.

Patricia Swienink werkt al zo’n veertien jaar bij het Verbond van Verzekeraars. Als programmamanager Klantbelang & Reputatie ziet ze dikwijls dat veel mensen financiële zaken erg ingewikkeld vinden. Op school hebben ze daar niets over geleerd, en dan is het toch wel pittig als je opeens zelfstandig beslissingen moet nemen. Daarom vindt Patricia het belangrijk dat we als financiële sector een bijdrage leveren aan de financiële educatie op scholen, door lesmateriaal te ontwikkelen en gastlessen te geven.

LEF lijkt met name te focussen op mbo-niveaus drie en vier? Komt er in de toekomst mogelijk nog uitbreiding naar andere doelgroepen?

Petra: “Tot een paar jaar geleden lag de focus op niveau drie en vier, maar we hebben gemerkt dat de noodzaak voor financiële educatie ook voor mbo-niveau één en twee aanwezig is. Het lesgeven op deze niveaus vraagt een andere benadering van onze gastdocenten en ook een enigszins aangepast programma. Hiermee gaan we na de zomer starten. We richten ons wel echt op het mbo. Ten eerste zijn dat al een half miljoen studenten. Én we merken dat dit een andere doelgroep is dan bijvoorbeeld leeftijdsgenoten uit de bovenbouw van het VWO of HBO. Het vraagt echt om maatwerk om de taal van je doelgroep te spreken.”

"Het vraagt echt om maatwerk om de taal van je doelgroep te spreken"

Komen er nog meer samenwerkingen tussen het Verbond en LEF aan?

Patricia: “Jazeker. We willen samenwerken op het gebied van het werven van docenten. Het is goed dat we vanuit het Verbond ook kijken hoe we dat verder aan kunnen jagen. We willen vooral de gastlesgevers die regelmatig lessen verzorgen, enthousiasmeren om LEF-docent te worden.”

Petra: “Dat zou inderdaad mooi zijn. We zijn altijd op zoek naar gastdocenten om nog meer studenten te bereiken. Daarvoor hebben we dringend meer gastdocenten nodig. Dat we echt impact maken, blijkt uit het feit dat het Albeda college waar we al jaren lesgeven ons heeft gevraagd of ze ons lesprogramma in hun curriculum kunnen opnemen. Hier zijn we natuurlijk erg trots op. Het is een enorme waardering voor ons programma en voor de wijze waarop onze gastdocenten het oppakken. Dit betekent ook dat we in die regio nog meer gastdocenten nodig hebben. We hopen dan ook dat het Verbond zijn leden hiervoor kan enthousiasmeren.”

Tot slot. Dat er meer gastdocenten nodig zijn, is duidelijk. Maar waarom zouden mensen die in de verzekeringsbranche werken dat moeten doen? Wat hebben zij eraan?

Patricia: “Het lesgeven verbreedt je blik, je draagt bij aan de positie van een kwetsbare groep die financiële educatie heel hard nodig heeft. Je creëert voor deze studenten een positieve beleving rond het omgaan met geld. En bovendien ontwikkel je jezelf op een ander terrein dan op je eigen werkvlak. Tot slot draag je bij aan een enorm maatschappelijk thema en probleem waarvoor educatie dé oplossing is.”

Wil je meer informatie of je gelijk aanmelden als gastdocent? Dat kan via deze link of stuur een mail naar info@lefnet.nl.