Skip to Content

Dijkshoorn is sinds 1 september directeur IMVO & Duurzaamheid bij Achmea, nadat ze elf jaar lang manager Sustainability bij NN Group is geweest. Ze weet met andere woorden wel waar ze het over heeft en benadrukt meteen aan het begin van haar inleiding tijdens het IMVO-event bij het Verbond, dat verzekeraars de urgentie van verantwoord en duurzaam beleggen voelen.
“Om aan onze huidige en toekomstige verzekerings- en pensioenverplichtingen te kunnen voldoen, hebben we een lange termijn beleggingshorizon. We willen graag dat die toekomst, ons leven en onze planeet eruitziet zoals vandaag. Of liever nog zoals gisteren. We voelen die urgentie allemaal, of we nou groot of klein zijn."

IMVO Convenant
Het IMVO Convenant internationaal maatschappelijk verantwoord beleggen in de verzekeringssector is in 2018 ondertekend. Naast het Verbond van Verzekeraars en Zorgverzekeraars Nederland hebben ook diverse maatschappelijke organisaties en de rijksoverheid hun handtekening gezet. Belangrijk doel is dat verzekeraars meer inzicht krijgen in de internationale (beleggings)keten en problemen als mensenrechtenschendingen, milieuschade en dierenleed zoveel mogelijk voorkomen of herstellen.

Eindsprint
Het convenant loopt in juni 2023 af, maar uit een tussentijdse evaluatie blijkt dat er nog een eindsprint nodig is om de diverse doelstellingen te halen. Reden voor de diverse convenantspartijen om de koppen bij elkaar te steken. Tijdens een drukbezochte bijeenkomst bij het Verbond is het vizier gericht op nut en noodzaak, en zijn de nodige tips en trucs gedeeld. In dit derde deel van onze serie Op weg naar de finish! gaat Babs Dijkshoorn in op de vraag of het glas halfleeg of halfvol is?

Deel 1 gemist, waarin Kees Vendrik benadrukte dat er misschien wel helemaal geen echte finish is? Klik hier! Of deel 2, waarin Peter Plat (EY) praktische tips en trucs deelde?

Impact

“Van belang is dat verzekeraars nog meer gaan samenwerken. Onderling, maar ook met de overheid en ngo’s. Naast het opstellen en implementeren van beleid, draait het uiteindelijk om impact. Als we bijvoorbeeld onze krachten bundelen bij engagement-trajecten met bedrijven waarin we beleggen, dan máken we ook meer impact. De afgelopen jaren zijn we – wellicht teveel – bezig geweest met het implementeren van de procesmatige afspraken van het convenant. Een voorbeeld van wat beter kan, is het formuleren van sector- of thematisch beleid. Niet per se gericht op uitsluiting, maar juist op welke ESG-criteria we hanteren als we in bedrijven beleggen. Maar ook, waar zeggen we: tot hier en niet verder?"

"We moeten de verwachtingen niet alleen waarmaken, maar proberen te overtreffen"

Verwachtingen

“Natuurlijk, het IMVO Convenant is niet het enige waarmee we in onze sector bezig zijn. Veel verzekeraars werken al jaren aan het verankeren van duurzaamheid in hun strategie, processen en activiteiten. Daarnaast zijn er (inter)nationale commitments ondertekend waarbij we niet alleen onze beleggingsportefeuille, maar ook onze verzekeringsactiviteiten naar netto-nul willen bewegen (uiterlijk per 2050). En, last but not least, is er veel (Europese) wet- en regelgeving geïntroduceerd, zoals de Sustainable Finance Disclosure Regulation, de EU Taxonomy en de Corporate Sustainability Reporting Directive. Een enorme bak werk, maar het is ook duidelijk hoe de wereld er voor staat. Wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen, als sector onze bijdrage leveren en impact maken. We hebben met verwachtingen te maken. Van onze stakeholders, klanten, medewerkers, aandeelhouders, maar ook van de samenleving. Ik denk dat we die verwachtingen niet alleen moeten waarmaken, maar moeten proberen te overtreffen.”

Halfvol?

“De finish van het IMVO Convenant nadert en de vraag rijst of het glas halfvol of halfleeg is? Uit de monitoring blijkt dat we vooruitgang boeken, maar het eerlijke antwoord is dat het beter kan. En ook beter moet. We werken als verzekeraars procesmatig en volgen netjes de procedures van het IMVO Convenant. Dat mag wel wat pragmatischer en met wat meer lef. De kracht van het convenant is dat we het samen doen. Samen bereiken we meer dan alleen. We kunnen elkaar versterken. Dus laten we ook eens kijken wat we van elkaar kunnen leren. Ik zou zeggen: zoek elkaar vaker op en maak gebruik van alle tools, bijeenkomsten en sessies die worden georganiseerd.”

"Samen bereiken we meer dan alleen. We kunnen elkaar versterken!"