Skip to Content

Vendrik is hoofdeconoom bij Triodos Bank en daarnaast nog steeds één dag per week actief in de politiek (Eerste Kamer). In november vorig jaar is hij, zoals hij het zelf zo mooi noemt, “besteld” door de drie convenantspartijen. Op de vraag of hij onafhankelijk voorzitter van het IMVO Convenant voor de verzekeringssector wilde worden, heeft hij met veel enthousiasme ja gezegd. Vendrik hield tijdens een fysiek event bij het Verbond van Verzekeraars een gloedvol betoog over nut en noodzaak van het convenant.

IMVO Convenant
Het IMVO Convenant internationaal maatschappelijk verantwoord beleggen in de verzekeringssector is in 2018 ondertekend. Naast het Verbond van Verzekeraars en Zorgverzekeraars Nederland hebben ook diverse maatschappelijke organisaties en de rijksoverheid hun handtekening gezet.
Belangrijk doel is dat verzekeraars meer inzicht krijgen in de internationale (beleggings)keten en op die manier problemen als mensenrechtenschendingen, milieuschade en dierenleed zoveel mogelijk voorkomen.
Het convenant loopt in juni 2023 af, maar uit een tussentijdse evaluatie blijkt dat er nog een eindsprint nodig is om de diverse doelstellingen te halen. Reden voor de diverse convenantspartijen om de koppen bij elkaar te steken. Tijdens een drukbezochte bijeenkomst bij het Verbond is het vizier gericht op nut en noodzaak, en zijn de nodige tips en trucs gedeeld.

In dit eerste deel van onze serie Op weg naar de finish! benadrukt Kees Vendrik dat er misschien wel helemaal geen echte finish is. “Verzekeraars zijn natuurlijk niet ineens klaar met de wereld als het convenant afloopt. IMVO is here to stay!

Ouders en grootouders

“Laat ik beginnen bij de wereld van nu. Wij hebben een bijzondere erfenis van onze ouders en grootouders gekregen. We leven in een onvoorstelbaar rijke maatschappij met een economie, die voor veel mensen voldoende welvaart, inkomen en kansen genereert. We kunnen in Nederland in veel opzichten goed wonen en leven, met veel materiële voorzieningen. Dat geldt helaas niet voor iedereen in Nederland en al helemaal niet voor mensen in vele landen elders. De ongelijkheid hier en in andere landen is groot en we zullen flinke stappen moeten zetten om bij te dragen aan een eerlijker, duurzamer wereld.”

Kinderen en kleinkinderen

“De vraag die wij als huidige generatie moeten beantwoorden, is: wat willen wij straks doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen? We weten één ding echt zeker: de wereld van nu is onhoudbaar. Als we niet fundamenteel van koers veranderen, laten we een onleefbare planeet achter. Uiteindelijk is het simpel. Onze rijkdom en welvaart tasten op grote schaal het natuurlijk kapitaal aan waar onze economie en beschaving op rusten. Daar moeten wij iets aan doen en dat is een fenomenale opgave. Het heeft alleen kans van slagen als we dat gezamenlijk doen: politiek, burgers, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de financiële sector zijn allemaal even hard nodig om deze transitie tot stand te brengen.”

Kees Vendrik (Foto: Ivar Pel)

Inclusiviteit

“Deze transitie is ook een sociale transitie, gedragen door mensen. De Europese Commissie spreekt terecht van een Just Transition: iedereen moet hier zijn deel aan kunnen hebben, met een eerlijke verdeling van lusten en lasten, en kansen voor allen op een menswaardig bestaan. De klassieke en sociale mensenrechten zijn hier direct mee verbonden. Het respecteren daarvan is een cruciale voorwaarde voor kans op succes.”

Circulaire economie

“Wij hebben, zeker in Nederland, een economie die CO2-intensief is. Dat moet over uiterlijk dertig jaar afgelopen zijn. We moeten naar een economie waarin bedrijvigheid circulair is, vrij van uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof, grondstof-arm, regeneratief, enzovoorts. Daar zijn we nog lang niet. De diep circulaire economie van de toekomst staat in de kinderschoenen, maar we hebben wel haast. In de afgelopen week werd bekend dat we bij vijf van de negen grote mondiale ecosystemen diep in het rood staan. We hebben een economie nodig die niet alleen grenzen respecteert, maar ook herstelt. Wat een opgave. Daar kun je depressief en somber van worden, maar er is ook een andere kant. Een gezond optimisme en ondernemerschap dat we het gaan doen met zijn allen is nodig.”

"We hebben een economie nodig die niet alleen grenzen respecteert, maar ook herstelt"

Lotgenoten

“Ik geloof er in dat we die economie van morgen, of liever nog van overmorgen kunnen bouwen. Maar alleen als we het samen doen, kunnen we slagen. De financiële sector heeft een belangrijke rol in het sturen van de economie, maar de opgave gaat ons uiteindelijk allemaal aan. Ieder bedrijf, iedere organisatie, de politiek, u en ik, ieder individu. We zijn allemaal burger, klant, werknemer, ondernemer, deelnemer. En om die kolossale opdracht tastbaar te maken, hebben we convenanten nodig. Die convenanten bestaan uit concrete stappen die we elke dag kunnen zetten op weg naar die betere wereld. En weet u wat hoopgevend is: u bent niet de enige. Iedereen moet aan de bak.”

"Alleen als we het samen doen, kunnen we slagen"

Finish of begin?

“En of het nou een convenant is, blijft, of dat het Europese regelgeving wordt. Dit vraagstuk gaat niet meer weg. De maatschappelijke opgave blijft, zo ook de opdracht aan ons. Dat is wat ons te doen staat. Als we een levensvatbare erfenis voor onze kinderen willen achterlaten, moeten we ook haast maken. De laatste dagen zien we wat er gebeurt als je te laat bent: het stikstof-vraagstuk. Dat scenario moeten wij zien te voorkomen.”

Stikstof

“Er is nu 25 miljard euro nodig om het stikstofprobleem op te lossen. Omdat de overheid jarenlang heeft weggekeken van het probleem en dat geldt ook voor velen in de landbouw en de bijbehorende industrie. Ik snap dat boeren die nu in nood zijn hun stem verheffen. Maar het vraagstuk van een toekomstbestendige landbouw die gedragen kan worden door de natuur is langdurig vooruitgeschoven. Het is ook slechte economie. Al heel lang is bekend, dat de bodemkwaliteit achteruit holt. Gaan we zo door, dan is er straks geen grondgebonden landbouw meer mogelijk. De transitie in de landbouw had veel eerder moeten beginnen, dat had veel leed en geld gespaard.”

Uitstel is funest

“En wat voor de landbouw geldt, geldt voor de gehele economie. Uitstel is funest. Mijn boodschap is: wacht niet op de politiek. Op harde regels, op vergunningen of op geld. Denk zelf na en kom in actie. Stapje voor stapje. In het Engels zeggen ze: Do good, do no harm. Ik zou zeggen: loop morgen nog wat harder dan vandaag en vandaag wat harder dan gisteren.”

"Wacht niet op de politiek. Denk zelf na en kom in actie!"