Skip to Content

Volgens de World Meteorological Organisation gaat de wereldwijde temperatuur deze eeuw 3 tot 5 graden boven het pre-industriële niveau uitkomen. Volgens de Verenigde Naties is dat meer dan drie keer de afgesproken limieten. Met als gevolg: dreigende "brede en destructieve klimaateffecten.”

Klimaatverandering gaat extreem snel

‘Het verschil met eerdere periodes is dat klimaatverandering nu extreem snel gaat’, aldus Timo Brinkman, beleidsadviseur schade bij het Verbond van Verzekeraars in een recente blog over klimaatverandering. “In historisch perspectief zelfs ongekend snel. Ik vind het onbegrijpelijk dat er partijen zijn die dit niet (willen) zien. Kom eens langs zou ik zeggen, want wij zien de klimaatverandering als branche ook gewoon terug in keiharde cijfers. Neem alleen eens de hoosbuien die ons land in 2014 teisterden of de enorme hagel in 2016. Gevolg van die hagelbuien: 600 miljoen euro schade. En vorige zomer was zo extreem heet en droog, dat sommige gebieden daar nu nog de gevolgen van voelen. De collega’s wereldwijd zien ook dergelijke trends.”

Klimaatverandering ook onderdeel strategische evaluatie ECB

Het is niet verwonderlijk dat Christine Lagarde erop aandringt dat klimaatverandering ook deel gaat uitmaken van een strategische evaluatie van de Europese Centrale Bank. Met als doel: het milieu tot een essentieel onderdeel van het monetaire beleid maken. Lagarde komt hiermee op het moment dat de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, wiens team vorige week officieel werd goedgekeurd door het Europees Parlement, op het punt staat haar eerste belangrijke klimaatbeleidspakket te onthullen.

Niets doen is geen optie

Naast verzekeringstechnische vraagstukken is er ook aandacht voor de investeringskant van de verzekeraar. Verzekeraars zetten hierin grote stappen via het Commitment aan het Klimaatakkoord, en het IMVO-convenant. Verzekeraars moeten de uitdaging samen aanpakken. Om deze verschillende aspecten op de juiste plekken te adresseren, heeft het Verbond van Verzekeraars, naast de vorig jaar opgerichte commissie voor (duurzaam) financieren en beleggen, een Platform Klimaat in het leven geroepen dat in december van start gaat. De boodschap is alvast helder: niets doen, is geen optie!