Skip to Content

Al bij de eerste vraag legt Adri Meijdam, Specialist MVO bij de communicatieafdeling van a.s.r., een rapport op tafel. Het betreft de CO2-footprint van 2018. Met een brede lach zegt hij: “Ik weet nu al dat je er om gaat vragen. Dan heb je ’m maar vast.” De eindscore laat weinig aan de verbeelding over: a.s.r. heeft een maximale CO2-besparing gerealiseerd. “Wij willen graag een duurzame verzekeraar zijn. Niet alleen op papier, maar vooral ook in ons gedrag.”
Aan tafel zitten, naast Adri, ook zijn collega Rob Mees die bij de levensector van a.s.r. actief is, en Simone Groenendijk, manager bij Trees for All. Sinds 2016 is a.s.r. namelijk partner van Trees for All en compenseert haar CO2-uitstoot onder meer via duurzame bosbeheerprojecten in Bolivia en Oeganda. Simone: “Er zijn meerdere redenen dat wij kiezen voor bosprojecten in de tropen. Bomen groeien daar sneller en leveren daardoor meer en sneller hun waarde in CO2-vastlegging, maar misschien wel net zo belangrijk is dat wij door die projecten ook aan de omstandigheden ter plaatse kunnen werken. In Bolivia zijn het de lokale boeren die baat hebben bij onze project, in Oeganda is de lokale gemeenschap betrokken bij het opkweken en planten van de bomen”.

Serie over klimaat

Ons klimaat verandert en niet zo’n beetje ook. De kans op extreem weer neemt toe. Dat betekent dat er ook een grotere kans is op schade. Als verzekeraars de klimaatrisico’s het hoofd willen bieden en verzekerbaar willen houden, moeten ze nu actie ondernemen (#ditisdetijdvandoen). En dat doen ze gelukkig ook.
In een serie artikelen komt steeds één concreet project aan bod. In dit vijfde en laatste deel richten we het vizier op de samenwerking tussen a.s.r. en Trees for All


Afkoop versus compensatie

Als ‘per ongeluk’ de term afkoop valt, volgt er meteen een correctie. “Wij spreken liever over compensatie”, vertelt Adri. “Als je geloofwaardig en structureel met duurzaamheid bezig wilt zijn, móet je in onze ogen wel compenseren voor je CO2- uitstoot.” Simone knikt. “Jammer genoeg zijn er nog veel mensen die zeggen ‘ik doe wat ik doe en leef mijn leven’. In dat geval voelt een vorm van compensatie wellicht als afkopen. Maatschappelijk verantwoord gedrag heeft met ambitie te maken. Welke stappen zet je en welke doelen stel je? Duurzaamheid en klimaat zijn hot, maar het hebben van een duurzaamheidsstrategie is in onze ogen niet een nice to have, maar een must have.”

Oproep aan klanten
Vorig jaar is a.s.r. een speciale actie gestart waarbij klanten is gevraagd om over te stappen op digitale post. “We wilden zelf graag digitaliseren om zo de papierstroom in te dammen. Zo hebben we de voordelen van digitale snelheid, in combinatie met een lagere CO2-uitstoot vertaald naar de klanten”, vertelt Rob.
Naast CO2-compensatie heeft a.s.r. dankzij deze actie ook een bedrijfsbos gerealiseerd.  Voor iedere tien klanten die overstapten, heeft a.s.r. een boom geplant. In totaal zijn er binnen deze actie 2.250 bomen geplant, waarvan de helft in Oeganda en de andere helft in het Hollandse Hout, een nieuw bos bij Lelystad. “Met de bomenplantactie van Trees for All geven wij een gezicht aan onze duurzaamheidsstrategie en dat spreekt klanten aan”, aldus Adri. 

Geloofwaardig
Simone vult daarbij aan dat het planten van bomen ook de bewustwording bij klanten stimuleert. De digitaliseringsactie van a.s.r. heeft gezorgd voor efficiency en kostenbesparing bij a.s.r. en de klant. Als je de resulterende besparing dan ook nog inzet voor het planten van bomen, die ten goede komt aan het klimaat en milieu, dan is de cirkel rond.”
Tijdens de feestelijke bomenplantdag, die Trees for All traditiegetrouw in november organiseert, mocht Adri helpen met het planten van de eerste bomen in Nederland. “Het is een bewuste keuze om ook onze bedrijfsrelaties en donateurs hierbij te betrekken. Graag willen we samen met onze achterban meer bos realiseren en bestaand bos beschermen”, benadrukt Simone.
In Lelystad is tachtig hectare voormalig landbouwgrond omgevormd tot een bos. De stichting is altijd op zoek naar nieuwe gronden in Nederland om bos aan te planten. Simone: “Iedereen wil meer bos, maar Nederland is tamelijk vol en er spelen verschillende belangen. De herbestemming van gronden vergt veel tijd. We moeten creatief zijn met elkaar om meer plekken in Nederland om te bouwen tot bos, dat is onderdeel van onze missie.”