Het Verbond onderschrijft het belang klimaatrisico’s voor woningeigenaren meer inzichtelijk te maken. Zo woont ruim driekwart van de huiseigenaren in gebieden met kans op overstroming of verzakking terwijl zij dit niet weten, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). Het woord klimaatlabel kan echter misleidend zijn, omdat in de huidige opzet er ook risico’s onder lijken geschaard die niet, of slechts, gering klimaat gerelateerd zijn. Om van waarde te kunnen zijn moeten risico’s op pandniveau bepaald kunnen worden, anders kunnen burgers getroffen worden door een verkeerde risico inschatting van hun woning, met alle gevolgen van dien voor de waarde, verkoopbaarheid en hoogte van premies.
Daarnaast heeft een huiseigenaar op verschillende risico’s bijna of geen invloed: zo zijn funderingsproblemen vooral - maar niet uitsluitend - het gevolg van lage grondwaterstanden. De klimaatrisico's vergroten de schade en versnellen het schadeproces aan funderingen. Het Verbond blijft hierover in gesprek met betrokken partijen, waaronder de overheid, VEH, banken en de Unie van Waterschappen. Niet alleen om oplossingen te bedenken voor het funderingsvraagstuk, maar ook om Nederland klimaatbestendig te maken.
Nederlanders zijn in de regel goed verzekerd tegen klimaatschade. Overstromingen door neerslag en falen van regionale waterkeringen, zoals beken, geulen, kanalen, zijn goed verzekerbaar. Voor schade door het falen van primaire keringen (grote rivieren, zee) is het Verbond van Verzekeraars in gesprek met de overheid.