Door de toenemende bestrating van tuinen en pleinen kan het regenwater steeds moeilijker weglopen. Volgens EenVandaag waarschuwen gemeenten, waterschappen én verzekeraars dat actie noodzakelijk is. “Je kunt natuurlijk met z’n allen zeggen: die schade gaat toenemen, we gaan het betalen”, zegt Weurding. “Maar ik denk dat het verstandiger is om nu na te denken over preventieve maatregelen. Hoe kun je in de steden dingen aanpassen om het water beter af te voeren?”
Rotterdam
“Niks doen is eigenlijk geen optie”, waarschuwt ook Arnoud Molenaar, programmamanager Water & Klimaat van de gemeente Rotterdam. Zijn gemeente loopt voorop in het zoeken naar oplossingen. Dat blijft niet onopgemerkt: tientallen internationale delegaties komen naar de havenstad om te leren van de innovatieve waterpleinen en de groene daken die het regenwater tijdelijk vasthouden en zorgen dat de stad droge voeten houdt. “Met de oplossingen die wij kiezen maken we de combinatie van een mooiere buitenruimte in de stad en maatregelen tegen de klimaatverandering”, aldus Molenaar.
Zorgen
De meeste andere Nederlandse steden zijn nog niet zo ver en dat baart het Verbond van Verzekeraars zorgen, stelt Weurding. “Het enige dat wij kunnen doen is signaleren wat de trend is. Dit heeft behoorlijke impact als het gaat om schade en veiligheid. Wij roepen betrokken overheden, waterschappen en stedenbouwkundigen op om hierover na te denken en ermee aan de slag te gaan. Als we doorgaan met niks doen, moeten we de rekening betalen. Verzekeraars zullen ongetwijfeld in hun statistisch onderzoek gaan zien waar risicogebieden zijn en waar de risico’s minder zijn. Dus je gaat waarschijnlijk ook differentiatie in premies krijgen.”
- Bekijk het item van EenVandaag
- Lees ook het persbericht over de klimaatvisie die het Verbond eerder dit jaar publiceerde.