Als de Britten om uitstel willen vragen, moeten ze daar wel een goede reden voor geven. Dat liet de Europese Commissie weten in reactie op de wens van een meerderheid van het Britse Lagerhuis om de beoogde vertrekdatum van 31 oktober met drie maanden op te schuiven. Brussel gaat er nog steeds vanuit dat de Britten op 31 oktober, bij voorkeur met een akkoord, vertrekken.
Wijzigingen Britse wetgeving
Op 25 juli 2019 hebben de Bank of England (BoE) en The Prudential Regulation Authority (de AFM van Engeland) een gezamenlijk consultatiedocument gepubliceerd met een update over de duur van het tijdelijke overgangsregime. Tijdens dit regime kunnen financiële instellingen hun activiteiten na de Brexit voortzetten als zij over een Europees paspoort beschikten voor de Brexit en een vergunningaanvraag hadden ingediend voor na Brexit.
In het consultatiedocument wordt ook aangegeven welke veranderingen plaatsvinden doordat artikel 50 (de terugtrekkingsbepaling) wordt verlengd en hoe beide toezichthouders omgaan met wijzigingen in het licht van de verlenging van de artikel 50-periode.
Bedrijfsleven weinig last
Iets meer dan de helft (ruim 55 procent) van de directeuren en managers van Nederlandse bedrijven hebben aangegeven tot nu toe nog weinig last te hebben van de naderende Brexit. Dat blijkt uit een enquête van SEO Economisch Onderzoek onder 684 hogere leidinggevenden uit het bedrijfsleven. Opvallend is dat veel bedrijven zich grondig voorbereiden op een Brexit (zo’n veertig procent van de directeuren en senior managers). Een relatief kleine groep zegt nog niet voldoende voorbereid te zijn.
Met nog acht weken te gaan tot de terugtrekking, heeft de Europese Commissie vandaag - in haar 6e Brexit-paraatheidsmededeling - haar oproep aan alle belanghebbenden in de EU27 herhaald om zich voor te bereiden op een 'no-deal'-scenario.
67 miljard
Ook het VK is er behoorlijk druk mee: maar liefst 61 miljard pond (Euro 67 miljard) aan bedrijfskapitaal is in het afgelopen jaar verschoven naar concurrerende financiële centra in de Europese Unie als gevolg van de Brexit. De verzekerings- en pensioenautoriteit van de EU (EIOPA) heeft iedere Britse verzekeraar opgedragen om polissen van Europese klanten over te brengen naar het vaste land van Europa. Terwijl het grootste deel van die totale verplichtingen - de mogelijke uitbetaling van alle polissen - is verhuisd of verhuist naar België, Luxemburg, Ierland en elders, is er nog steeds ongeveer 5 miljard pond in Groot-Brittannië na de Brexit 31 oktober, aldus het Financial Stability Report van de Bank of England in juli.
Update per land
Verzekeraars die hun Europese activiteiten nog moeten verplaatsen, hebben uitdrukkelijke toestemming nodig van autoriteiten in elk van de 27 andere EU-landen om hun klanten daar te bedienen. Bij afwezigheid van die goedkeuringen kunnen de verzekeraars wettelijk geen claims betalen of andere diensten verlenen. EIOPA geeft binnenkort een update per land. Nationale toezichthouders staan verzekeraars niet toe hun Europese dochterondernemingen alleen als brievenbussen te gebruiken; deze kantoren moeten worden bemand worden en er moet bedrijfsvoering plaatsvinden.