Skip to Content

De RIS-voorstellen hebben als doel retailbeleggers te stimuleren actiever te worden op de Europese beleggingsmarkten. Het vertrouwen in de Europese financiële markten moet omhoog via een gedeeltelijk provisieverbod (bij onafhankelijk advies en execution only dienstverlening) op beleggingsgerelateerde producten. En door in de RIS het Value for Money-concept (VfM) op te nemen, wil de Commissie de kosten van Europese beleggingsgerelateerde producten verlagen om zo de waarde van deze producten te verhogen. Dit gebeurt via een stevig raamwerk met benchmarks en een prijsproces.

Inzet Verbond

  1. De inzet van het Verbond houdt onder meer een pleidooi in voor vrijstellingen van het VfM en de het best interest of customer-principe omdat Nederland al een provisieverbod heeft. 
  2. Ook stelt het Verbond voor om de verplichting voor jaaropgaven alleen te laten gelden voor nieuw te sluiten overeenkomsten (eerbiedigende werking).

Europees parlement (EP)

Financiële instellingen en andere partijen, zoals het Verbond, hebben in overleg met Nederlandse Europarlementariërs (MEP's) 1300 amendementen (voorstellen voor wijzigingen) ingediend. De komende maanden worden deze wijzigingen in diverse bijeenkomsten besproken (omdat de eerdere behandeling op 28 november niet doorging). Tegelijkertijd is de stemming van de Commissie economische en monetaire zaken (ECON) over de RIS-voorstellen uitgesteld tot 20 maart 2024. Daarna is duidelijk welke positie het EP inneemt.

De Raad

Het Spaans voorzitterschap is geëindigd op 31 december 2023. Het voorzitterschap heeft een, nog niet openbaar, voortgangsrapport opgesteld. Hierin staan zowel de onderdelen waar overeenstemming over is bereikt, als de nog openstaande discussiepunten. Het Belgisch Voorzitterschap, dat loopt van 1 januari t/m 31 juni 2024, zet de onderhandelingen voort om te komen tot een definitieve positie op alle voorstellen.  

EIOPA-consultatie benchmarks

De Europese Autoriteit voor Verzekeringen en Bedrijfspensioenen (EIOPA) heeft op 15 december 2023 een openbare consulatie gepubliceerd met een door EIOPA voorgestelde methode om ‘value-for-money’-benchmarks vast te stellen voor unit-linked en hybride verzekeringsproducten. De Werkgroep IDD analyseert deze consultatie en reageert, indien nodig, via de commissie Distributie.

Vervolg

De komende maanden bepalen de Raad en het EP hun positie. Het Verbond blijft in gesprek met MEP's en andere stakeholders om de belangen van Nederlandse verzekeraars blijvend onder de aandacht te brengen. Met het oog op de Europese verkiezingen van 6 tot en met 9 juni 2024, moeten de Raad en het EP nog flinke stappen zetten om het wetgevingsproces voor de verkiezingen af te ronden.