Als voorzitter van het Sectorbestuur Schade pakte Suur ook de voorzittersrol tijdens de 9e Schademiddag die het Verbond vorige week organiseerde. Maar liefst 250 ketenpartners en stakeholders, waaronder DNB, kwamen samen in congrescentrum Spant! om het over duurzaamheid te hebben. En Suur had de eer om officieel het Manifest Duurzaam Schadeherstel te onthullen. Samen met voorzitter Klaas Brand (NIVRE) en directeur Rob Rommelse (Schoonmakend Nederland) zette zij namens het Verbond van Verzekeraars haar handtekening.
Duurzaam verzekeren
Het is misschien wel hét thema van 2023: duurzaam verzekeren. Suur herhaalde voor een bomvolle zaal nog maar eens wat daarover in het middellange termijn plan van het Verbond is opgenomen. “We maken de duurzaamheidstransitie mogelijk. Bijvoorbeeld door te kijken hoe we waterstof verzekerbaar kunnen krijgen. Maar er is ook een brochure over houtbouw in de maak. Daarnaast maken we duurzaam schadeherstel en preventie gemeengoed, onder meer met de ondertekening van het convenant. En, niet onbelangrijk, we helpen de samenleving hoe ze kunnen omgaan met klimaatgerelateerde risico’s. Samen met de overheid moeten we op zoek naar oplossingen, onder meer hoe en waar we nog kunnen bouwen.”
Directe schadeafhandeling
Maar er is meer dan klimaat en duurzaamheid, benadrukte Suur in haar openingswoord. Ze noemde onder meer de directe schadeafhandeling, die steeds verder wordt uitgebreid. Zo vindt er nu een verkenning plaats om de DSA uit te breiden met licht letsel.
En, Suur maakte van haar hart geen moordkuil, “er zijn nog te veel langlopende letseldossiers. Daarom kiezen we voor een aanpak langs twee sporen. Op de korte termijn willen we komen tot een optimalisatie binnen het huidige systeem. En op de lange termijn willen we een nieuw systeem inrichten, waarmee we kunnen normeren en versnellen.”
Het Verbond van Verzekeraars publiceert op 29 juni, tijdens de Algemene Ledenvergadering, het financieel jaarverslag over 2022.