Skip to Content

De Europese Unie heeft het Verenigd Koninkrijk opnieuw drie maanden uitstel gegeven. Daarmee krijgt de Britse regering tot eind januari de tijd om de brexit-deal van premier Boris Johnson door het parlement te loodsen.

Stand van zaken voorbereidingen I&W

In een brief hebben de ministers van Buitenlandse zaken en Infrastructuur en Waterstaat de stand van zaken gegeven over de voorbereidingen van I&W op een no deal Brexit om de gevolgen zo beperkt mogelijk te houden. Deze maatregelen zijn terug te vinden in het overzicht No Deal Brexit: Gevolgen en Maatregelen (´praatplaten´).

Wegvervoerder aansprakelijk bij opstoppingen?

In de meeste scenario’s bij een harde Brexit wordt rekening gehouden met opstoppingen en vertragingen aan de grenzen door het wegvallen van de douane-unie. Daarbij komt de vraag op in hoeverre de wegvervoerder aansprakelijk kan worden gesteld voor vertragingen in de aflevering van de goederen of voor eventuele schade of waardevermindering bij bijvoorbeeld levensmiddelen met een beperkte houdbaarheid. Tegen het vermoeden van aansprakelijkheid kan de vervoerder een aantal ontheffingsgronden inbrengen. In een artikel beschrijft gevolmachtigd agent Jean Verheyen de invloed van een eventuele ‘hard brexit’ op de aansprakelijkheidspositie van de wegvervoerder volgens het CMR verdrag. Tegelijkertijd publiceerde het CBS cijfers dat het vervoer over de weg naar het Verenigd Koninkrijk aan het afnemen is. Vorig jaar werd er 4,6 miljoen ton aan goederen over de weg vervoerd tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Dat is 5,7 procent minder dan een jaar eerder.

Uitstel Brexit, hoe nu verder?

Mochten de Britse premier Johnson en het Parlement het de komende weken eens worden over een akkoord, dan mogen ze eerder dan 31 januari de EU verlaten. Echter, het akkoord kan niet weer worden opengebroken worden voor nieuwe onderhandelingen. Het uitstel betekent dat de Britten een Eurocommissaris moeten aanleveren aan de Europese Commissie voor zolang dit nodig is. De 27 EU-lidstaten moeten de komende dagen nog wel officieel hun goedkeuring geven, maar dit is een formaliteit. Als de EU voor eind oktober geen uitstel had verleend, dan zouden de Britten op 31 oktober zonder deal uit de EU zijn gestapt.

Nog geen nieuwe verkiezingen

Het Lagerhuis (parlement) heeft gisteren voor de derde keer niet ingestemd met nieuwe verkiezingen. Dit betekent dat de regering-Johnson nu gaat kijken naar een plan van de Liberal Democrats (Lib Dems) en de Scottish National Party (SNP) om met een nieuwe wet de Fixed Term Parliaments Act (die een tweederde meerderheid eist voor tussentijdse verkiezingen) te omzeilen. Met dit plan kan de regering samen met het Parlement de verkiezingsdatum met een meerderheid van de helft plus 1 veranderen, bijvoorbeeld tot na de nieuwe Brexitdatum van 31 januari. En dan komt de no-dealbrexit optie weer om de hoek kijken.