Je bent het boegbeeld van Geldfit Zakelijk, onderdeel van de Nederlandse Schuldhulproute. Momenteel loopt er een pilot waarbij mkb’ers met (forse) financiële problemen, maar met een in de kern levensvatbaar bedrijf, helemaal van a tot z worden geholpen. Wat houdt deze pilot in?
"Binnen de pilot, die in januari van dit jaar is gestart, doen we alles om het bedrijf in de lucht te houden en de ondernemer persoonlijk te ondersteunen in deze uitdagende tijden. Van het creëren van inzicht, overzicht, schuldsanering tot het regelen van herfinanciering.”
Hoeveel mbk-bedrijven doen mee?
“We hebben de ambitie om 25 mkb-ondernemingen in een half jaar bij te staan. We kijken naar wat er nodig is om deze bedrijven weer gezond te maken. Daarnaast willen we vooral inzicht krijgen in hoe we dit initiatief landelijk kunnen gaan opschalen.”
Wanneer worden de eerste resultaten verwacht?
“Het eerste herstelde bedrijf hebben we al te pakken. Het is een fietsverhuurbedrijf, dat door corona in de problemen kwam en kampte met een enorme schuldenlast. Door te overleggen met de banken, UWV en de Belastingdienst zijn we in staat gebleken deze onderneming in drie fases te helpen: saneren, herstructureren en herfinanciering. Om een en andere te realiseren hebben we in dit geval gekeken hoe we verplichtingen konden afkopen middels een minnelijke regeling. Hierbij moet ook gezegd worden dat de schuldeisers genoegen namen met minder, maar dan wel op de voorwaarde dat die schulden direct betaald konden worden. Bijzonder is dat de overheden als schuldeisers hier ook in meebewogen. Het belangrijkste doel is om het bedrijf weer winstgevend te maken, zodat de ondernemer aflossingscapaciteit heeft en een realistisch inkomen uit het bedrijf kan halen. Draagvlak tussen alle betrokken stakeholders is hier het toverwoord om door te kunnen gaan. Dankzij deze ingreep hebben we honderd mensen aan het werk kunnen houden.”
"Draagvlak tussen alle betrokken stakeholders is het toverwoord om door te kunnen gaan"
Van Dam benadrukt dat dit bedrijf wel een uitzondering is. “We focussen ons vooral op bedrijven die kleiner zijn en waarbij er sprake is van privé-aansprakelijkheid. We willen ondernemingen verder helpen die schulden hebben die doorslaan naar de privésfeer. Dit, om te voorkomen dat ook gezinnen sneuvelen door jarenlange ellende. De branches waar we nu vooral problemen zien zijn de bouwnijverheid, gezondheidszorg en welzijn en de groot- en detailhandel. Dit is natuurlijk een momentopname, maar in deze sectoren zien we miljoenen aan schulden, zowel privé als zakelijk.”
Momenteel kijkt consultancybedrijf Deloitte hoe effectief Geldfit Zakelijk is en hoeveel impact deze pilot maakt. “Het rapport komt eind deze maand uit. Voor het eind van het jaar volgt er een totaalevaluatie en maken we samen met de ministeries een plan de campagne om dit traject verder uit te rollen.”
Van Dam is het gezicht van Geldfit Zakelijk.
Wat zou mogelijke opschaling kunnen zijn?
“Onze doelstelling is om voor zoveel mogelijk mkb-bedrijven te voorkomen dat ze failliet gaan. In 2026 willen we niet meer dat bedrijven die in de kern levensvatbaar zijn onnodig failliet gaan. In deze kleine pilot vinden we het wiel uit, daarna schalen we op. In de pilot is de Belastingdienst betrokken die stelt dat zo’n 80.000 ondernemers technisch failliet zijn en in privé aansprakelijk. De doelgroep is dus groot. Als het ons lukt om uiteindelijk op termijn 500 tot 1000 ondernemers per jaar te helpen om hun continuïteit te behouden en hun groei te herstellen zou dat fantastisch zijn.”
Wat is je rol in het geheel?
“Ik ben mede-initiatiefnemer van Geldfit Zakelijk. Ik heb zelf meegemaakt hoe het is om failliet te gaan en vanuit deze drive, heb ik tijdens de coronaperiode samen met enkele andere personen het initiatief opgestart. Het feit dat ik dit mede kon doen vanuit mijn rol bij Achmea heeft zeker bijgedragen om alle partijen aan boord te krijgen. Ik ben nu voorzitter van het kernteam en verbind publiek en privaat met elkaar. Ik help sturing te geven aan de hele pilot en ben af en toe het gezicht van Geldfit Zakelijk: ik sta op podia om erover te vertellen, bijvoorbeeld bij een financieringscongres. Ik vertel dan waar we mee bezig zijn en wat de mogelijkheden zijn voor deze sector kijkend naar ondernemers in financieel zwaar weer.”
"Als ondernemer stap je eigenlijk in een wereld waar je geen kaas van hebt gegeten"
Je vertelde net dat je zelf ook ooit failliet bent gegaan. Hoe heb je dit ervaren?
“Dit was een zwarte periode uit mijn zakelijke en privéleven. Ik heb er ook een boek over geschreven met de titel Langs de Afgrond, waarbij ik juist ook vertel over de impact op mijn omgeving. Wat ik graag had gewild in die tijd, was dat iemand me had kunnen voorbereiden op wat er op je afkomt. Wat mijn handelingsperspectief was. Ik had behoefte aan een onafhankelijk iemand die naast me stond en advies gaf. Als ondernemer stap je eigenlijk in een wereld waar je geen kaas van hebt gegeten. Je bent vaak bezig met de bright side van het ondernemerschap, niet met de down side. Met onze pilot en de dienstverlening wordt deze kennis wel aangereikt en deels wordt de rekening hiervoor ook nog betaald. We doen dit om met name de onderkant van de markt, de kleine ondernemers, te helpen met kennis en kunde die ze zelf niet hebben. We brengen alle benodigde informatie naar die groep toe. Dit doen we ook om hen weerbaarder te maken. Maar we voorkomen er natuurlijk ook heel veel menselijk leed mee als het onverhoopt toch mis gaat.”
Tot slot. Had Geldfit Zakelijk je destijds kunnen helpen?
“Absoluut. Daarom werken we ook hard aan onze naamsbekendheid bij ondernemers. Daarnaast is het belangrijk dat ondernemers zelf ook over hun eigen schaduw heen durven stappen. Het is ok om hulp te vragen als je er even niet meer uitkomt. Er is nog veel schaamte rond falen en dreigend faillissement, dus we hebben nog best wel een uitdaging. We zien het wel verbeteren, maar er is nog veel ambassadeurswerk te doen. Ook hier helpt de samenwerking met het Verbond en verzekeraars heel goed. Het is heel fijn dat deze partijen ondernemers naar ons doorverwijzen.”
Profiel: Ralph van Dam
Ralph van Dam is sinds de jaren negentig (mede)oprichter geweest van verschillende internetstart-ups en scale-ups gedurende de verschillende fasen in de ontwikkeling van het internet. De bedrijven waren actief op het snijvlak van internettechnologie, media en (digital) marketing. Hij combineert zijn eigen ondernemerschap nu bewust met een functie in het bedrijfsleven bij Achmea.
Momenteel is Van Dam werkzaam als Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer Bedrijven. In die functie is hij het gezicht naar buiten toe en medeverantwoordelijk voor partnerships en initiatieven rondom het thema mkb ondernemerschap, groei en continuïteit.