De coalitie is een initiatief van verschillende overheden, kennisinstellingen en ruim twintig organisaties uit de financiële, logistieke en energiesector. Daaronder zijn Nationale Nederlanden, ABN AMRO, ING en Alliander. Samen willen zij de grootschalige uitrol van blockchain in Nederland bevorderen.
Grote veranderingen
Blockchain is een nieuwe technologie en werkwijze voor de veilige uitwisseling van digitale gegevens en betalingen. Iedere transactie wordt gecontroleerd door meerdere computers en is volledig transparant, zonder tussenkomst van een derde partij. Misbruik is daardoor moeilijk.
De coalitie verwacht dat blockchain tot grote veranderingen leidt, vergelijkbaar met de opkomst van het internet. Zo voorziet zij een grote invloed op onder andere de energievoorziening, financiële dienstverlening of logistiek.
Digitale identiteiten
Tegelijkertijd constateren de initiatiefnemers dat er nog het nodige moet gebeuren voordat de technologie klaar is voor grootschalig gebruik. “Ontwikkeling en invoering van blockchain vraagt een gecoördineerde aanpak van uitdagingen door partijen uit vele sectoren”, zegt René Penning de Vries van het Team ICT, ingesteld door het ministerie van Economische Zaken en de drijvende kracht achter de coalitie.
Een van de belangrijkste punten in de actieagenda is de ontwikkeling van digitale identiteiten. Daarmee kunnen personen, objecten en rechtspersonen digitale transacties verrichten als onderdeel van een blockchain. Verder gaat de coalitie onder andere werken aan oplossingen op het gebied van wetgeving en acceptatie.
Frontrunner
Mariken Tannemaat, chief innovation officer bij Nationale Nederlanden, zegt dat de verzekeraar op deze manier bijdraagt “om van Nederland een frontrunner te maken op het gebied van blockchaintoepassingen”. De voortschrijdende digitalisering van de samenleving biedt volgens haar “kansen voor het beter en sneller bedienen van onze klanten”.
Nationale Nederlanden heeft inmiddels een aantal blockchainexperimenten gedaan. “Onze belangrijkste les is dat je dit thema niet alleen kan oppakken. De meeste waarde wordt gecreëerd wanneer je meerdere partijen samenbrengt en verbindt. Dat is dan ook een van de voornaamste redenen om ook met blockchain aan de slag te gaan in een consortiumvorm.”
Verbond juicht agenda toe
Het Verbond van Verzekeraars juicht de actieagenda toe. De brancheorganisatie is geen onderdeel van de coalitie, maar is wel betrokken bij de uitwerking van het programma. Zelf besteedt het Verbond ook veel aandacht aan blockchain. Zo organiseerde het de afgelopen tijd meerdere bijeenkomsten over dit onderwerp.