Skip to Content

Hoe ben je bij de Onderlinge ’s-Gravenhage (OG) terechtgekomen?

“Ik heb International Business gestudeerd aan de universiteit van Maastricht. Halverwege deze studie werd ik zo nieuwsgierig naar de praktijk, dat ik ervoor heb gekozen om fulltime te gaan werken. Ik werd junior business controller bij Q-Park Holding en studeerde daarnaast af. Tijdens deze periode leerde ik dat mijn interesse toch meer naar de financiële sector uitgaat. Dat betekende een verhuizing naar de Randstad omdat daar de meeste financiële bedrijven zijn gevestigd. Via het Young Financials netwerk ben ik in contact gekomen met OG.”

En nu werk je ‘in de verzekeringen’… Wat wist je daar al van?

“Niet veel. Bij mijn studie lag de focus vooral op banking, consultancy en private equity. Ik ben een andere weg ingeslagen dan mijn studiegenoten. De meeste van hen kwamen uit Duitsland en wonen daar nu weer. Door mijn eerdere opgedane werkervaring wist ik al dat ik een kleinere organisatie met korte lijnen fijn vind. Ik voel me bij OG nu dan ook goed op mijn plek.”

Komt dat omdat OG een kleine(re) verzekeraar is?

“Ook, maar ik vind het vooral leuk dat het een onderlinge verzekeraar is. Wij hebben geen aandeelhouders, maar deelnemers. Verzekeren doen wij met hen samen. Als wij winst maken verdelen wij dit onder onze deelnemers (of doneren dit aan maatschappelijke doelen). Ik heb het idee dat wij daardoor echt iets voor onze klanten kunnen betekenen.”

Je bent junior business controller, wat doe je precies?

“Ik schrijf de maand- en kwartaalrapportages. Vooral het opleveren van kwartaalrapportages is een flinke klus. Zo’n rapportage bestaat soms uit wel zeventig pagina’s. Mijn team levert de financiële cijfers aan, maar ook andere afdelingen zoals Productmanagement, Actuariaat en Operations (klantenservice) dragen hieraan bij. Een kwartaalrapportage geeft inzicht in hoe het bedrijf presteert ten opzichte van de doelstellingen. Dit inzicht gebruiken wij intern als sturing en het wordt ook gedeeld met DNB. Daarnaast draag ik bij aan het optimaliseren van de tariefstellingen om onze marktpositie te verbeteren en beheers ik de kosten van verschillende projecten.”

“Mijn idee wordt in de praktijk toegepast.”

Wat vind je daar zo leuk aan?

“Ik zie de hele organisatie. Letterlijk en figuurlijk. Daarbij heb ik een heel breed takenpakket en ben ik overal en nergens in het pand te vinden. Na onze verhuizing heeft niemand meer een vaste werkplek. Ik maak daar gretig gebruik van en schuif aan bij een team wanneer dat nodig is. Dat kan elke dag anders zijn. Ook schuif ik regelmatig bij de directie aan voor overleg. Ik heb het gevoel dat er in die meetings echt naar mij geluisterd wordt. Zo rekenen we in onze winstgevendheidsrapportages de KPI’s nu ook op polisniveau uit. Dit biedt toegevoegde waarde bij de pricing van ons product. Eerder werd alles gebundeld tot één geheel. Mijn idee wordt nu dus in de praktijk toegepast. Dat vind ik heel leuk!”

Wat vind je minder leuk?

“Tijdens mijn studie is vaak een ideale situatie geschetst, waarin bedrijven de nieuwste IT-systemen gebruiken. Dat blijkt in de praktijk soms anders te zijn. In de course Business Intelligence leerde ik hoe ik op basis van de nieuwste IT-systemen analyses kan maken en beslissingen kan nemen. Als blijkt dat die systemen nog niet aanwezig zijn, dan moet je de verwachtingen bijstellen en werken met wat er is. De oudere werkprocessen en systemen leiden voor mijn gevoel soms tot vertraging. Er wordt binnen onze organisatie wel hard aan gewerkt maar vernieuwen en innoveren kost tijd.”

“Werken en studeren is voor mij dé ideale situatie.”

Je hebt je plek bij OG dus gevonden. Nooit meer naar school?

“Zeker wel, ik vind het heel belangrijk om steeds nieuwe kennis op te doen. Sterker nog, ik ben toch weer gaan studeren. Aan de Universiteit van Amsterdam volg ik de executive master International Finance. Het is een parttime master waarvoor over het algemeen mensen met aanzienlijke werkervaring zich inschrijven. Dit is voor mij een mooie uitdaging waarbij ik de opgedane kennis direct in de praktijk kan toepassen.”

“Ik had in eerste instantie wel het plan om na het behalen van mijn bachelor nog een fulltime master te gaan doen, alleen liep dat anders. Werken en studeren is voor mij dé ideale situatie.”