Skip to Content

Het huidige voorstel van de Europese Commissie (EC) moet het voor bedrijven, waaronder verzekeraars, makkelijker maken kapitaal te investeren in groene obligaties (zogeheten green bonds) om zo te voldoen aan de Klimaatdoelstellingen vanuit de Europese Green Deal. Het EC- voorstel kan volgens Insurance Europe op onderdelen beter:

  • Zodra een EU-groene obligatie voldoet aan de EUGBS-vereisten, dan moet deze status gelden voor de gehele looptijd van de obligatie, ongeacht latere wijzigingen in de screeningcriteria van de EU-taxonomie. Het huidige risico, dat een obligatie tijdens de looptijd de ‘groene’ status kan verliezen, maakt groene EU-obligaties minder aantrekkelijk voor beleggers.
  • Voorkom dat ESG-bureaus die aan de hand van accreditatiecriteria toezicht houden op EUGB-reviewers, markt- en prijsbepalende bevoegdheden krijgen, zoals in de markt van ratingbureaus. Dergelijke bevoegdheden, in combinatie met het beperken van het aantal geautoriseerde accreditatiebureaus, kan leiden tot hogere uitgiftekosten voor groene obligaties en zo de uitgifte ervan belemmeren.
  • De sector verwelkomt de zogeheten "flexibiliteitspocket" om de niet-taxonomie-uitgelijnde opbrengsten te scannen. Ook omdat verzekeraars bij hun transitieplannen de vereiste criteria toepassen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de "Do Not Significantly Harm" (DNSH).
  • Ontwikkel een EU Taxonomie met overgangsmaatregelen om zo de financiering van overgangsprojecten met behulp van EU groene obligaties mogelijk te maken.
  • De EU-taxonomie is gebaseerd op activiteitenniveau, terwijl financiering via obligaties voornamelijk plaatsvindt op projectniveau. Bedrijven die duurzame projecten financieren met obligaties die voldoen aan de EUGBS-vereisten, moeten deze projecten kunnen afstemmen op de activiteiten gebaseerde screeningcriteria.

Groene obligaties maken groene investeringen mogelijk

Het Verbond ziet het gebruik van groene obligaties als een belangrijke sleutel om meer geld voor groene investeringen te ontsluiten en zo de realisatie van de Klimaatdoelstellingen vanuit de Europese Green Deal dichterbij te brengen. De duurzame investeringen zouden wat het Verbond betreft het best ingezet kunnen worden voor projecten die ook op langere termijn vruchten afwerpen, zoals verduurzaming van de energievoorziening, woningbouw en klimaatadaptiemaatregelen. Het Verbond riep reeds na Prinsjesdag in 2019 al op om Nederland ‘klimaatweerbaarder’ te maken.