Skip to Content

De twee namen in het najaar van 2021 deel aan het Jongeren Innovatie Programma (JIP), een innovatietraining voor young professionals in de verzekeringssector. Het thema van deze editie was duurzaamheid. Samen met hun teamleden leerden ze innoveren binnen één van de vijf subthema’s: de energietransitie. Uit vooronderzoek en gesprekken met sparringpartners van binnen én buiten de sector is gebleken dat verzekeraars het soms spannend vinden om nieuwe energie-opwekkers te verzekeren. En dat terwijl steeds meer burgers en ondernemers bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepompen laten installeren.

Verzekerbaarheid

Verzekeraars willen bijdragen aan de energietransitie door het verzekerbaar maken en houden van nieuwe technieken en risico's. Hiervoor is het wel nodig dat de energietransitie veilig gebeurt. Door gebrek aan data en normering en kwaliteitseisen kan het lastiger zijn voor een verzekeraar om de risico’s van deze nieuwe technologieën in te schatten. Het gevolg is dat het voor burgers en ondernemers niet altijd eenvoudig is om nieuwe energie-opwekkers te verzekeren. Sommige verzekeraars vragen extra premie, stellen aanvullende voorwaarden of bieden geen dekking. Hoe kunnen verzekeraars bijdragen aan een veilige energietransitie? Vroeg het team van Hagens en Willems zich af. Uit gesprekken tijdens het JIP met Marieke Beugel, beleidsadviseur van het Verbond en lid van het Platform Brand, kwam naar voren dat verzekeraars onder andere behoefte hebben aan data over nieuwe energie-opwekkers.

Data delen

“Stel je eens voor”, presenteerde Willems aan de leden van het Innovatieplatform, “dat het Verbond het mogelijk maakt om data te verzamelen waardoor de risico’s van nieuwe energie-opwekkers snel en transparant inzichtelijk worden.” Hun innovatie, het Data Sharing Space, zou daarvoor een oplossing kunnen zijn. “Fabrikanten en testbureaus leveren hun data aan dit platform. Verzekeraars gebruiken die data om best practices op te stellen die voor de nieuwe toepassingen kunnen gelden. Hiermee kunnen de individuele verzekeraars hun klanten beter helpen. In ruil daarvoor delen verzekeraars schadedata op anonieme wijze, waardoor sectorbreed nog meer inzicht ontstaat in de best practices. Tegelijkertijd kunnen fabrikanten deze data gebruiken voor productverbetering.”
Het Data Sharing Space is dus een constante uitwisseling van data. Het doel daarvan is om snel en permanent te leren hoe om te gaan met een nieuwe energie-opwekker. “Daarmee wordt het verzekeren gemakkelijker, waarschijnlijk goedkoper én de energietransitie wordt veilig versneld”, legde Willems uit.

Reactie Innovatieplatform

Omdat ‘samen leren’ één van de doelstellingen van het Innovatieplatform is en de discussie van data delen breder in de markt speelt, wilden de leden van dit platform graag meer weten over het Data Sharing Space. En zo gezegd, zo gedaan. Erik van Rietschoten, Informatiemanager bij De Goudse, reageerde enthousiast en is overtuigd van de relevantie. “Jullie focussen je in jullie verhaal op 2030, maar volgens mij hebben we geen tijd te verliezen. De vraagstukken rondom de energietransitie spelen vandaag en morgen. Als het gaat om innoveren moeten we als sector ook echt dingen doen, doen, doen. Er niet alleen maar over nadenken.” Daar is Hagens het roerend mee eens en benoemt het belang van de sector nogmaals. “Ik ben echt verliefd geworden op dit idee, omdat het een oplossing van en voor de sector is om bij te dragen aan een heel belangrijk maatschappelijk doel.”

Best practices delen

Door deze young professionals een podium te bieden, heeft het Innovatieplatform het idee ‘Data Sharing Space’ naar een volgende fase gebracht. Dit platform zal binnen het Verbond de verdere concretisering onderzoeken. Martijn Minkenberg, Program Manager Future of Insurance bij het Verbond en lid van het Innovatieplatform: "Het Verbond heeft een faciliterende rol om best practices in de markt te achterhalen en te delen. Door het Innovatieplatform, maar ook bijvoorbeeld door het Data Analytics Center. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat ook partners van het Verbond aanvullende, waardevolle ideeën hebben om deze innovatie verder uit te denken. Zo gaan we stap voor stap op weg naar een veilige, goed verzekerbare energietransitie.”

Over het Jongeren Innovatie Programma 2021
Het JIP-team dat aan het Data Sharing Space heeft gewerkt bestaat uit Annabel Annen (Nationale-Nederlanden), Ruben Heersink (Athora), Leaf Hagens (Scildon), Adama Keita (Bovemij), Johan Willems (Achmea Bank) en mentor Charles Kersbergen (Zilveren Kruis). Wil je meer weten over dit programma? Op www.verzekeraars.nl/JIP vind je meer uitleg over het programma en de 10 innovaties van het JIP 2021.