Wie is Samira in een notendop?
“Ik heb deze zomer niet stilgezeten. Ik ben getrouwd, verhuisd van Vlaardingen naar Den Haag én begonnen aan een nieuwe baan bij ARAG. Leuke dingen dus. En zie je dat schilderij achter mij? Dat wordt een boom in de vier seizoenen. Zoals je ziet ben ik net begonnen, bij de lente. Ik houd dus van schilderen, maar ook van snowboarden. En van skeeleren in de natuur. Verstand op nul, I love it!”
En hoe ben je bij ARAG terecht gekomen?
“Werken op de Zuidas. Dat was het doel in mijn studietijd. Daarom koos ik in eerste instantie voor het ondernemingsrecht. Maar toen ik die wereld ontdekte, kwamen de twijfels. Ik wilde iets doen voor ‘de kleine man’. En dat is nou net waar het op de Zuidas niet om draait. Ik stapte over naar privaatrecht en kwam via een advocatenkantoor in Rotterdam en de Huurcommissie in aanraking met het huurrecht. Dat vind ik leuk, want het is tastbaar. Ook bij ARAG houd ik me daar mee bezig, want ik werk op de sectie Huurrecht. In mijn werk heb ik bijvoorbeeld te maken met burenoverlast, gebreken in woningen en geschillen tussen huurder en verhuurder.”
Al snel kwam ook het JIP op je pad.
“Klopt. Niet lang na mijn start ontving ik een mailtje van mijn manager met ‘dit is iets voor jou’. En ja, het leek mij ook wel wat. Innovatie is trouwens helemaal nieuw voor mij. Des te leuker vind ik het om mee te doen en nieuwe manieren van denken en doen te ontdekken.”
En hoe zit het met het JIP-thema: duurzaamheid?
“Ook daar weet ik nog niet zo veel van. Maar het spreekt me wel aan, want ik wil mijn werk en dagelijks leven graag duurzamer maken. En ik merk dat ik dat ook al een beetje doe. Eind september was de kick-off bij het Verbond. Ook al is het maar een kwartiertje, normaal gesproken zou ik de auto pakken. Die ochtend heb ik hem toch laten staan en koos voor de tram. Ik wil zelf dus kleine, duurzame stappen zetten, want het begint uiteindelijk bij jezelf. Mijn man is er wel al meer mee bezig. Hij heeft een horecabedrijf en denkt na over hoe hij groener kan ondernemen. Laat hem maar niet zien dat er hier een plastic waterflesje op het bureau staat. Dat vindt hij echt heel erg.”
Ok, ik zeg niks. Wat vond je eigenlijk van de kick-off?
“Leuk! ’s Ochtends had ik mijn teamgenoten al snel gevonden via de naamkaartjes. We hebben een goede mix, want iedereen heeft een andere achtergrond. Ik ben jurist, maar er is ook een data scientist, adviseur innovatie en een echte duizendpoot. Na de introductie gingen we gelijk aan de slag met ons thema en eindigden de dag met het maken van een Problem Statement. Ik zit in het team ‘Duurzame voetafdruk’ en ons statement heeft te maken met repatriëring.”
Dus je weet nu al welke kant het op gaat?
“We hebben wel al een focus gevonden. Maar of we daar ook mee eindigen, weet ik nog niet. Toevallig had ik gisteren een meeting op mijn werk met collega’s die dit jaar meedoen en met collega’s die het JIP eerder volgden. Van de mensen die al een keer mee hebben gedaan kregen we de tip om open te staan voor nieuwe wendingen en andere ideeën die nog komen gaan. Ik ben benieuwd. We zullen elkaar op de hoogte houden, want het is de bedoeling dat we na iedere JIP-bijeenkomst samenkomen om ervaringen te delen. Eigenlijk hebben we binnen ARAG nu dus een soort van JIP-community gecreëerd.”
Dat klinkt goed! En tot slot, wat hoop jij te leren van deze innovatietraining?
“Twee dingen. De eerste is een nieuwe kijk op hoe ik problemen kan oplossen. En twee, verduurzaming toepassen in mijn werk. Stel dat ik in de toekomst een zaak behandel waarbij de badkamer vervangen moet worden omdat de muren zijn beschimmeld. Kan ik de klant dan een duurzame optie bieden? Kan ik in samenspraak met de huurder en verhuurder de badkamer op een duurzame manier herstellen? Zo ver zijn we nu nog niet. En het fijne van onze JIP-community is, dat we elkaar kunnen inspireren om samen de goede, groene kant op te gaan.”
Wil je meer weten over het Jongeren Innovatie Programma? Kijk dan ook eens op onze themapagina over deze innovatietraining voor young professionals.