Skip to Content

Zo liet Ronald Oskam, schade-expert bij Lengkeek, een foto van een meterkast zien waarop  een stuk of tien muizenstaarten te ontdekken zijn. Het bleken de restanten te zijn van dode muizen die hij bij een inspectie op een agrarisch bedrijf vond. “Ik maak er vaak een gewoonte van om mijn neus letterlijk in de kast te stoppen, maar dat had ik dit keer beter niet kunnen doen.”
Oskam somde een groot aantal inspectiepunten op waar hij mee op pad gaat. De schadeverwachting, het soort ventilatiesysteem, de plaagdierenbestrijding, een noodstroomvoorziening. Het telt allemaal mee bij de risicobeoordeling, maar buiten al die punten zeggen ook de orde en netheid van de klant veel over het risico, meent hij.

Het belang van inspecties neemt volgens hem alleen maar toe. “De risico’s worden groter en groter. Stallen met 90.000 kuikens en bedrijven met 20.000 vleesvarkens zijn geen uitzondering meer en dan werkt de wet van de grote getallen al snel. Hoe groter immers de stal hoe groter ook de (potentiële) schade.”


 
Onweer en bliksem
Na Oskam was het de beurt aan Michiel Hartmann (directeur van Schaap Bliksembeveiliging) om de aanwezigen mee te nemen naar de wereld van bliksem, overspanning en gedonder. Hij legde uit hoe onweer en bliksem ontstaan, maar ruimde ook een paar misverstanden uit de weg. “Het is echt niet waar dat hoge objecten als een boom of een toren er per definitie voor zorgen dat het gebouw ernaast veilig is. Sterker nog, indirecte inslag komt vaak voor, bijvoorbeeld via een boom.” De grilligheid van het weer, “uiteraard als gevolg van klimaatverandering”, zorgt ervoor dat het onweer in ons land toeneemt. Zowel het onweer na warm weer als het zogenoemde frontonweer (koude lucht die omhoog stroomt en zorgt voor onweer). Volgens Hartmann zijn er momenteel gemiddeld zo’n 250.000 ontladingen per jaar in ons land waar te nemen. Hij benadrukte tot slot dat ook het risico als gevolg van technologische ontwikkelingen verandert. “Denk maar aan windturbines die steeds hoger worden. Of aan zonnepanelen op het dak, die het pand met zo’n groot oppervlak van metaal veel gevoeliger maken voor blikseminslag.”
 
Nieuwe keurmethode
Het slotakkoord van deze preventiemiddag was voor Wilko Lettink, adviseur bij Arepa Inspexx en kenner bij uitstek van de nieuwe elektra keurmethode NTA 8220. Deze nieuwe methode is opgesteld om het brandrisico te verminderen. “Uitgangspunt is dat er eigenlijk alleen brand kan ontstaan als het materieel niet goed is gebruikt of er een defect is”, benadrukte hij. Lettink vindt dat de norm vooral duidelijkheid verschaft. “Er is bijvoorbeeld bij hiaten nog maar sprake van twee urgente niveaus: direct herstel of binnen drie maanden. Verzekeraars kunnen zelfs in hun polisvoorwaarden de eis stellen dat installaties moeten worden beoordeeld volgens de NTA 8220. En dat biedt voordelen. De NEN-norm is veel uitgebreider, maar met een NTA 8220 sta je veel dichter bij je klant. Zij snappen veel beter waarover de keuring gaat en wat er schort.

Iemand in de zaal vroeg in aansluiting daarop of klanten ook zo begripvol reageren op de verplichte aardlekschakelaar bij agrarische risico’s? “Dat kost een agrariër inderdaad geld”, antwoordde Lettink, “maar als je vertelt dat acht varkens met de pootjes omhoog veel meer kosten dan die aardlekschakelaar, snapt de agrariër het wel. Mijn ervaring is dat er na een korte uitleg meestal wel begrip volgt.”

Leden van het Verbond kunnen inloggen om de presentaties te downloaden.