In het dagelijks leven is Luuk beleidsadviseur bij het Verbond van Verzekeraars, maar een paar uur per jaar staat hij als gastdocent voor de klas. Hij vertelt het lachend. “Jaren geleden kwam ik op een Friese school waar netjes alle schoenen bij de ingang op een rijtje stonden. Ik mocht mijn schoenen wel aanhouden, maar het gaf een heel ongedwongen sfeer. De kinderen hebben me allemaal na afloop een hand gegeven om me te bedanken voor de leuke les. En van de juf kreeg ik naast een hand ook een appel.”
Reacties van kinderen
Luuk refereert er al aan in het interview, de reacties van kinderen zijn onbetaalbaar. We hebben de leukste op een rij gezet:
‘Mijn vader brak op vakantie zijn sleutelbeen en toen betaalde de verzekering een nieuwe’ (Mike, 11 jaar)
‘Soms betaal je en krijg je helemaal niks terug’ (Sofie, 12 jaar)
‘Je moet iets alleen verzekeren als het heel duur is’ (Koen, 10 jaar)
‘Mijn hond Dribbel was heel erg ziek, maar dankzij de verzekering is hij weer gemaakt’ (Luna, 7 jaar)
‘Welke opleiding moet je doen om verzekeraar te worden?’ (Luuk, 12 jaar)
‘Als je bij een verzekeraar werkt, moet je dan altijd een pak aan?’ (Sterre, 11 jaar)
‘Juf, kun je je ook verzekeren tegen een slechte Cito-uitslag?’ (Emma, 12 jaar)
‘Bewaren verzekeraars het geld in hun gebouw?’ (Floor, 11 jaar)
‘Verzekeren is ook wel een beetje zielig’ (Jelle, 10 jaar)
‘Mijn ouders zeggen dat verzekeringen saai zijn’ (Jill, 11 jaar)
‘Als je op een papiertje de afspraken schrijft, heet dat toch een polis?’ (Evi, 12 jaar)
‘Juf, er is toch ook een verzekering voor je computer?’ (Bram, 12 jaar)
Ervaren rot
Luuk geldt als een ervaren rot en is er al vanaf het allereerste begin in 2009 bij. Meestal geeft hij twee gastlessen op één dag, maar reist daarvoor wel af naar Friesland. “Ik kom daar vandaan en vind het erg leuk om op het platteland gastlessen te geven. Ook omdat deze scholen minder gematcht worden door gastdocenten. Een paar jaar geleden heb ik eens een les gegeven op mijn eigen lagere school. Toen ik dat vertelde aan de klas vroeg een van de leerlingen meteen: bent u dan ook voor Cambuur, meneer?”
Fysiek les
Ook dit jaar is Luuk weer van de partij tijdens de Week van het geld en neemt hij een aantal gastlessen voor zijn rekening. Het is verstandig om kinderen al jong te leren hoe verzekeren werkt, vindt hij. En het is fijn dat de les dit jaar weer gewoon in de klas kan plaatsvinden. “Dat maakt het in ieder geval een stuk interactiever.”
Ieder jaar weer blijft Luuk zich verbazen over het enthousiasme van de kinderen uit de groepen 7 en 8. “Ik zorg altijd dat ik de casussen geprint bij me heb en vraag de onderwijzer vooraf om de klas alvast in groepjes op te delen. Het is leuk om rond te lopen en ze te horen discussiëren wat je allemaal kunt verzekeren en hoeveel er wordt uitgekeerd als je nog maar net verzekerd bent.”
"Het is fijn dat de les weer gewoon in de klas kan worden gegeven"
Rekenvoorbeeld
Met dat laatste doelt Luuk op de casus Autodiefstal. De juf of meester heeft een auto gekocht voor 10.000 euro en wil die graag verzekeren tegen diefstal. De premie bedraagt vijftig euro per maand en na drie maanden slaat het noodlot toe. De auto is weg en de juf/meester belt met de verzekeraar. “De vraag aan de kinderen is dan hoeveel de juf/meester vergoed krijgt: a. 150 euro, b. 10.000 of c. Niks, want zij/hij is nog maar net verzekerd. De kinderen kiezen vaak voor hetzelfde antwoord en zijn meestal verrast dat de juf/meester de volle mep terugkrijgt.”
Fix je Risk
De benaming Fix je Risk is goed gekozen, vindt Luuk. “Die naam past ook echt bij het online spel, dat aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Leerlingen leren wat er mis kan gaan tijdens een verjaardagsfeestje, een sportdag, een kamp of de zomervakantie. Met een draai aan het rad moeten ze steeds weer nieuwe risico-inschattingen en keuzes maken.”
Luuk geeft meestal maar summier uitleg over het spel. “De kinderen snappen het zo snel dat een uitgebreide uitleg helemaal niet nodig is. Zeker niet na de theorie over risico’s en premie die ze eerder in de les hebben gekregen. Het enige dat ze echt moeten onthouden, is dat er risico’s zijn die je wel móet verzekeren en risico’s die je zelf kunt fixen. Dat is ook de uitsmijter die ik altijd meegeef. Je hoeft niet alles te verzekeren. Denk gewoon goed na. Die kinderen snappen dat verbazingwekkend goed. Maar, eerlijk is eerlijk, als ik een groepje kinderen enthousiast hoor roepen ‘Yes, we zijn verzekerd!’ word ik daar altijd wel vrolijk van. Dat horen we niet elke dag, toch?”
"Kinderen snappen heel goed dat je niet alles hoeft te verzekeren"
Werkzaam in de sector en wil je graag meer weten? Ga naar Fix je Risk en ontdek hoe leuk het is om zelf een gastles te geven. In het matchsysteem kun je scholen vinden die nog op zoek zijn naar een gastdocent. Dat kan in de Week van het geld, maar mag ook later, tot en met 30 juni.