Skip to Content

Italië, Frankrijk en andere staten werden naar verluidt overgehaald om het herziene plan te steunen, door de inkomstendrempel voor bedrijven die aan de verordening moeten voldoen, te verhogen naar een omzet van ten minste € 450 miljoen per jaar en met meer dan 1000 werknemers in dienst. Hierdoor is het aantal Europese bedrijven dat wordt getroffen door de EU-regels met bijna 70% gekrompen ten op zichtte van het eerdere akkoord. De richtlijn gaat nu naar het Europees Parlement voor definitieve goedkeuring.

“Het is nog niet duidelijk of het Parlement de zwaar afgezwakte versie zal goedkeuren,” aldus Roy van Cooten, Public Affairs-adviseur bij het Verbond van Verzekeraars. Wel is volgens hem de goedkeuring door de Raad een “overwinning van Europa om bedrijven verplicht te laten controleren of hun toeleveringsketens mensenrechten schaden of milieuschade veroorzaken.” De meerderheid van de EU-lidstaten stemde afgelopen week vóór de CSDDD. De wijzigingen in het voorstel zien onder meer op de omvang en omzetdrempels voor de toepassing van de CSDDD, de definitie van de keten van activiteiten die onder de due diligence-verplichtingen vallen, de dekking van de financiële sector, wettelijke aansprakelijkheid en overgangsperioden.

Herzieningsclausule blijft behouden voor de financiële sector

Voor financiële ondernemingen geldt alleen dat het upstream-gedeelte van de financiële activiteiten onder de definitie vallen. In de overeengekomen tekst is wel een herzieningsclausule opgenomen. Die vereist dat de Europese Commissie binnen twee jaar een rapport indient bij het Europees Parlement over de noodzaak van aanvullende due diligence-eisen voor de financiële sector. Het Verbond reageerde eerder teleurgesteld dat de financiële sector beperkt in scope is. 

Vervolgstappen

De herziene tekst moet deze week worden goedgekeurd door de Commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement en in de plenaire vergadering. Na formele goedkeuring wordt de Richtlijn omgezet in Nederlandse wetgeving.