Skip to Content

Goemans leidde de deelsessie Underwriting energietransitie en gooide af en toe een knuppel in het hoenderhok. HDI is, samen met een paar collega-verzekeraars, een ronde tafel gestart met vijf grote industriële klanten. “We willen een open discussie voeren. Waar lopen onze klanten tegenaan? Wat hebben ze van ons nodig? Want, eerlijk is eerlijk, wij maken de energietransitie mede mogelijk, maar we vertragen ’m ook.”

Mariëlle Goemans: "We maken de energietransitie mede mogelijk, maar vertragen 'm ook"

Kennis delen

Hoe? “We vinden de risico’s spannend. We kennen die risico’s nog niet of in ieder geval niet goed genoeg, terwijl wij onze premies baseren op data uit het verleden. We verzekeren nu wel projecten, maar dat gaat soms moeizaam. Dus hebben we liever dat ze onze deur voorbijgaan. We hebben wel capaciteit in huis, maar zetten die onvoldoende in. Of we maken de verzekering te duur. Of te moeilijk. Onbekend maakt onbemind.”
De oplossing volgens haar? “We moeten ervoor zorgen dat we niet aan het eind van de rit, maar aan het begin aan bod komen. Dat is ook ons doel met de ronde tafel. We moeten veel meer de kennis met elkaar delen.”

Kleine stukjes

Volgens Goemans hebben verzekeraars geen keuze. “We zullen als industrie wel moeten. We moeten die energietransitie niet alleen mogelijk, maar ook verzekerbaar maken. Dat kan in kleine stukjes. Wij leggen in ons eentje geen honderd miljoen neer. En dat doet NN ook niet.”
Die eerste zin van Goemans, dat verzekeraars wel moeten, was Paul Boeding uit het hart gegrepen. “Kansen worden afgewogen tegen risico’s. Logisch, maar één ding is wel duidelijk. Die energietransitie gaat er komen. Er gaat een enorme markt open en kennisdeling is simpelweg nodig om ook in de toekomst geld te kunnen verdienen.”

Paul Boeding: "Kennisdeling is nodig om ook in de toekomst geld te kunnen verdienen"

Pool opzetten

Boeding werkt bij het ministerie van EZK en houdt zich bezig met climate finance. “De nieuwe, schone wereld ontstaat alleen als we er in investeren.” Hij reageerde enthousiast op het voorstel om een pool voor nieuwe duurzaamheidsrisico’s op te richten. In de pool, die min of meer vergelijkbaar is met de Atoompool, kunnen kennis en capaciteit bijeen worden gebracht. “Dat zou ons als overheid enorm helpen. Samenwerking is nodig en met een poolvorm kun je tot een totaal andere organisatie komen om beter voorbereid te zijn op een nieuwe en onbekende wereld.”
Die andere organisatie is hard nodig, meent hij. “We kunnen nu nog kansen benutten en incidenten voorkomen door voor een andere organisatie te kiezen. Dus ja, ik ben voor!”

Manager in de zaal

Wat Boeding niet wist, was dat de manager van de Atoompool ook in de zaal zat. “Onze pool werkt iets anders. Sterker nog, het vormen van een pool is aan strikte voorwaarden verbonden. Als wij nu carte blanche kunnen krijgen, graag. Maar, alle gekheid op een stokje, een samenwerkingsverband lijkt me een goed idee.”
Of het straks een pool moet worden of een platform en of de overheid wel of niet moet aansluiten, is tijdens de Schadedag nog niet besloten. Maar iedereen is het er wel over eens dat het probleem urgent is. “Geen enkele partij kan dit in zijn eentje”, besloot Boeding. “Wij ook niet. Het is te duur en dan duurt het te lang. We zullen samen tot een oplossing moeten komen en over één ding zijn we het al eens: we moeten luisteren naar de wensen van de klant.”

Een eerste stap
De eerste ‘winst’ is trouwens al binnen. In de zaal reageerde iemand van a.s.r. op de stelling Onze organisatie is bereid om meer kennis te delen over de energietransitie. “Ja, wij delen graag onze kennis en info. Dan kunnen we met zijn allen vooruit!”
Mariëlle Goemans benadrukte dat sommige partijen bang zijn voor mededingingsregels. “Maar wij vinden, net als a.s.r., dat kennisdelen non-concurrentieel is. We moeten in co-assurantie samenwerken. Het is co-creatie en kennisdelen is dan essentieel.”
Intussen zit ook het Verbond van Verzekeraars niet stil. De Issuecommissie duurzaam schadeverzekeren zal in samenwerking met andere platforms van het Verbond de kennisvraag verder oppakken. “Deze deelsessie was slechts een eerste stap”, aldus Timo Brinkman, Programmacoördinator duurzaam schadeverzekeren.